Minä

Sävellän erityisesti käyttömusiikkia seurakuntiin: ylistyslauluja ja musiikkia messuihin, musiikkidraamoja sekä lastenlauluja. Teen mielelläni yhteistyötä kuorojen ja bändien kanssa. Olen myös tehnyt kaksi soololevyä ja keikkailen yksin tai pienen bändin kanssa.

Olen syntyisin Lempäälästä, josta tieni on vienyt Oulun, Joensuun ja Helsingin kautta Tampereelle. Kodissani musisoitiin paljon, isä soitti haitaria ja äiti lauloi kuorossa – ja me siskoni kanssa hoilasimme Toivelaulukirjoja läpi, ja kasettien mukana kaikkea Katri Helenasta Hanoi Rocksiin. Ensimmäinen soitin, jonka käsiini sain, oli kotini kaksitasourku, jolla soittelin lempilauluani Heinillä härkien kaukalon yrittäen viimeiseen asti vältellä mustia koskettimia. Äitini puolestaan yritti viimeiseen asti siivota pois ne kynsisakset, jotka jätin merkiksi sille koskettimelle, jolta piti aloittaa, mikäli mieli niitä välttää.

Kun olin viisivuotias, meille ostettiin piano – ja mehän tietysti siskoni kanssa halusimme mennä pianotunneille. Suurin houkutus pianotunneille menemiseen oli kyllä varmaankin se, että opettajalla oli pussaileva koira ja kaksi suloista kissaa, ja yläkerrassa pyörivät piirretyt sille, joka ei istunut pianon ääressä. Harjoittelunkin laita oli vähän niin ja näin, milloin oli läksymerkintä kumitettu, milloin nuottivihko piilotettu. Ja joskus piilotettiin koko oppilas.

Yleensäkin soittaminen oli hauskempaa, jos ei tarvinnut välittää nuoteista (itse asiassa olin käynyt tunneille varmaan viisi vuotta, ennen kuin opettaja huomasi, etten todellakaan välittänyt nuoteista – enkä myöskään osannut niitä lainkaan!) Mutta lopulta tulin nuottienkin kanssa tutuksi, ja aloitin myös huilutunnit ja jossain vaiheessa myös laulutunnit ja kuorolaulun. Eniten nautin kuitenkin siitä, kun sain olla yksin kotona ja soittaa ja laulaa sydämeni kyllyydestä. Lukuisat ovat ne lauantai-illat, kun vanhempani joutuivat keksimään itselleen menoa, että heidän jälkikasvunsa sai toteuttaa itseään. Vaikka toisaalta, kai sitä voisi huonommillakin tavoilla toteuttaa itseään teini-iässä lauantai-iltaisin.

Lauluja on syntynyt pienestä pitäen ja jo 9-vuotiaana sanoin haluavani osa-aikaiseksi säveltäjäksi (tarina ei kerro, mikä aioin olla sen toisen osan ajasta). Päätellen siitä, että hakeuduin lukion jälkeen opiskelemaan musiikkikasvatusta, aioin kai ainakin jossain vaiheessa olla myös musiikinopettaja. Niitä töitä on vähemmän tullut tehtyä, mutta koulutus oli monipuolisuudessaan erinomainen: niin klassista kuin kevyttäkin musiikkia, niin soittamista kuin laulamistakin, niin omaa musisoimista bändissä, orkesterissa tai kuorossa kuin sellaisten johtamistakin – teoriaa ja historiaa unohtamatta. Siltä pohjalta oli hyvä ponnistaa ja opetella itse lisää.

Musiikkiteatteri on aina vetänyt puoleensa ja ensimmäiset musiikkinäytelmät tein jo ammoisella viime vuosituhannella. Näitä ovat Arto Myllärisen ohjaama Uusi Alku (1997), musiikki näytelmään Kesäyön unelma (2000) sekä lasten ja Vilja-Tuulia Huotarisen käsikirjoittama lasten musiikkinäytelmä Omena hopeasta (2001). Näiden lisäksi kynästäni ovat lähtöisin mm. musiikkidraama Immanuel (2013), koko perheen Soiva joulukuvaelma Kuka Hän on (2016) sekä pääsiäismusikaali Passion (2017). Joulukuussa 2018 sai ensiesityksensä Lucia ja keväällä 2019 Miksi pääsiäistä vietetään?.

Alun perin haaveeni olikin pysytellä taustalla ja tehdä lauluja muiden laulettavaksi, mutta jossain vaiheessa alkoi myös syntyä toisenlaisia lauluja, pieniä ja herkkiä, sellaisia, jotka halusinkin laulaa itse. Sooloalbumini Sävel (2008) ja Kuitenkin (2011) ilmestyivät Humble House Recordsin kustantamina. Sittemmin laulujani on päätynyt myös muutamille kotimaisille artisteille ja olen päässyt kokeilemaan laulunkirjoittamista tiimityönä erilaisilla biisileireillä.

Yksittäisten laulujen lisäksi olen etenkin hengellistä musiikkia koonnut kokoelmiksi. Näitä ovat kiitos- ja ylistyslaulukokoelma Taivaisiin, ylös pilviin (2012), Lutherin virsitekstit uusina sävellyksinä ja kuorosovituksina sisältävä Luther Anno Domini 2017 (2017) sekä ylistyslaulukokoelma Suurempi kuin elämä, jonka uudet laulut kuoro- ja bändisovituksineen ovat parhaillaan työn alla.  Vuoroaan odottavat myös Hiljene, sieluni – musiikillinen raamattumietiskely sekä uusi musikaali.

Toivon, että minusta ja lauluistani on Sinulle iloa!